Elrettentő példák

“Mindenki jó valamire. Ha más nem, elrettentő példának.”

Nemrég találkoztam egy idősebb nővel. Volt alkalmam egy kicsit jobban megismerni is, s ahogy telt az idő, megfogalmazódott bennem: én nem akarok ilyen lenni…!

A sors mintha pofán vágott volna egy kicsit azzal, hogy hagyta nekem, hogy megfigyeljem ezt a nőt. Ahogy a fiúk megszokásból káromkodnak, az ő megnyilvánulásai legalább annyira gyakran szóltak a félelemről.
Egy ismerős csoportban az adott program szünetében “nem merte” elöl hagyni a laptopját.
A program utáni zuhanyzót “nem merte” használni.
Segítségkéréskor (jogos kéréskor!) úgy kezdte a mondatait, hogy kb. elnézést kér a létezéséért, s utána adja elő a mondandóját.
Az öltözködése, hanghordozása, verbális és nonverbális kommunikációjának minden egyes része azt fejezte ki, hogy ő a legszívesebben elbújna, itt sem lenne, s meg sem érdemel semmi kinyerhetőt az adott helyzetből.

Nos, igazából nem az ő konkrét személye az érdekes, hanem, hogy – szerencsére vagy sem – megláttam benne a felém ordító tükröt. Ilyen is lehetne a jövőm, pontosan ilyen. Ha így s úgy csinálom és teszem a “dolgom”, mint eddig. (Annyiban mindenképp minden tiszteletem az övé, hogy felnőtt, munkaképes, értelmes ember. Meg tudott élni a tudásából eddig is és hiszem, ezután is meg fog tudni.)
Ez a történet, a tükör egyik része: ilyen is lehetnék.

Azonban, ha tudomásul vettem és elfordulok e képtől, van választási lehetőségem: én dönthetek arról, hagyom-e kifejeződni a bennem szunnyadó szenvedélyt, hagyom-e megmutatni, mi van még bennem azon kívül, hogy illedelmesen tudok utasításokat követni. Másokét, természetesen; a magamé a fontos, akárhogy is nézzük pedig.

Az előző, “vadabb” tükreimhez képest ő legalább szerény, jószándékú és kedves. Nem erőszakos, nem hangos és agresszív. Vajon ha mi változunk, a tükreink is változnak?

…s te ma már néztél tükörbe?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.