Alohomora 1.

Peregrinus elsuttogta a varázsigét. Az Ajtó pedig kinyílt. Váratlan gyorsasággal és fénnyel, ahogy szokott.
Elvakította a fény – szemének még szokatlan volt az ilyen mértékű világosság. “Napszemüveg kellett volna”, gondolta, de gyorsan el is hessegette magában a képtelen ötletet. “Még hogy bármi is rejtve maradjon előttem…! Na azt már nem.”

Lódobogást hallott – egyre csak közeledett… Egy csillogó szőrű, mélyfekete színű ló volt az. Kérlelve nézett, de egy szót sem szólt. Simogattatta magát, nyerített halkan, amikor a kis kéz hozzáért. Szinte mosolygott. Egy idő után, amikor már nem volt szüksége a simogatásra, büszkén hátrébb lépett, meghajolt, egy pillanatra még a szemeit is lecsukta – s továbbállt. Halkan, szelíden ügetett, alig lehetett hallani a lépteit… – s nemsokára eltűnt. A fűben, leesve, a ló nyaklánca – Peregrinus felvette, s a zsebébe süllyesztette.

Továbbment. A fénytől még mindig csak egylépésnyire látott maga elé, ezért lassan lépkedett – szakadéktól tartva. Folyóvizet hallott. Vízcsobogást – ahogy szerette: erőteljeset, de mégis lágyat, megnyugtatót. Előtűnt a fényből egy kis tábla: LIMES, ezt volt ráírva. Alatta a következő pár sor:

AMINT ÁTLÉPED HATÁRAIDAT, MEGSZŰNSZ LÉTEZNI.
EGGYÉ LESZEL.
S EZT ÚGY NEVEZIK: BOLDOGSÁG.

S a tábla mellett egy fahíd. Kecses, széles, kényelmes, erős, tiszta – virágok szegélyezik. A túloldalt a fénytől nem látta – de a folyóból valami leírhatatlan bizalom áradt. Talált egy botot is, felvette, s azzal lépett a Hídra.
Megint a Lovat hallotta ügetni – megismerte; ehhez fogható lágyságot még nem hallott annak előtte. S a Ló fel is tűnt… Peregrinus azt hitte, a nyakláncáért jött, s már nyújtotta volna, de ekkor gondolat hasított a fejébe: “Tartsd meg, s ha szükséged van valamire, csak gondolj rám, pörgesd meg a láncot háromszor, és akárhol leszel is, megkapod a segítséget.” Peregrinust nyugalom fogta el a gondolat hallatán – meghajolt a Ló előtt; s hátán érezve vigyázó tekintetét haladt tovább a Hídon.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.