Kedvenc könyveim

Az edzősblogom kapcsán többször használtam a következő, olvasásra buzdító mondatocskát: “olvassatok, mert az jó”. Nos, itt egyetlenegy teendő van: higgyetek nekem. 😉

Az alábbiakban megosztanék veletek pár, számomra igen jelentős olvasmányélményt a sok közül. (Szerintem ha kapnék pár napot direkt ennek a kérdésnek az átgondolására, hát sokszorosa jutna eszembe a következő listának…)
Erősen szubjektív jellemzések következnek, azt azért vegyétek figyelembe.

Neale Donald Walsch – Beszélgetések Istennel I.
Neale-hez a mély kétségbeesés egy időszakában elkezdett beszélni az Isten. Ő pedig kérdezett (!) és írt.
A mű arról szól, hogyan működik a világ. Egyszerűen minden benne van. Ha válaszokat keresel – ha igazi válaszokat -, s hajlandó vagy kinyitni az elméd és a szíved, akkor vidd s olvasd. Valószínűleg nem való a könyv és a világnézete mindenkinek, de…! De: amennyiben való, hát, adni fog, annyi bizonyos. (Megjegyzés, hogy 99%-osan az én világképem írja le, s azokat a dolgokat, amelyeket életem során mindenféle vallási vagy egyéb tanítás nélkül tapasztaltam.)

Susan Forward – Mérgező szülők
Majdnem végig sírva olvastam. Annyira igaz, s bele sem gondoltam azelőtt…! Megnyitotta az utat egy újabb témám felé, nevezetesen, hogy honnan szedem azt a sok automatikus reakciót [pláne, mikor néha éppen az ellenkezőjét gondolom annak, amit kimondok]! Akarjuk vagy sem, a szülői minta tudattalanul beleég minden porcikánkba és némely esetben úgy irányít, mint egy program. Felül kell írni ezt a programot, s első lépésként a könyvben leírtak segítenek egyáltalán elgondolkodni az életed ismétlődő jelenségein s azok lehetséges okain.
Természetesen nem minden futó programot kell felülírni, s nem mindenért a szülők a hibásak! Az emberi lénynek van választása [mindig van], és hiszem, tudom, hogy utunk és tanulásunk során ez a téma az egyik legfontosabb, amivel kezdeni kell és amivel foglalkozni kell. Évekig próbáltam kikerülni, s csak egyre rosszabb lett. Amióta pedig elfogadtam és szembenéztem-nézek vele, lassan, de biztosan: egyre jobb.

Teng Ming-Tao – Taoista történet
Egy kínai szerzetes életrajza. Csodák. Tanulás; rengeteg tanítás. Hosszú, kicsi betűkkel szedve. Egy fiatal szerzetes útja a hegyekben éléstől a mindennapi életben való részvételtől kezdve a lecsendesedésig. Akit érdekelnek a különleges életek, kifejezetten azoknak ajánlom.

Brian L. Weiss – A lélekvándorlás csodái
Eleddig is tudtam, hogy van reinkarnáció (well, tudtam), de az ebben a könyvben leírt esetek teljességgel meggyőztek. A szerző regressziós hipnózissal foglalkozik és ezzel segít a pácienseinek egy-egy, a jelen életükben megoldhatatlan, ismétlődő kérdésre választ kapni. Sok történet, sok tanulság.
Vannak, akik szerint botorság visszamenni az előző életekbe, merthogy a mostanival kell törődnünk, hiszen azért vagyunk itt és most, így, ahogy. Vannak, akik szerint jó és kell visszamenni, mert sokmindent megmagyaráz. S vannak, akik ténylegesen dolgoznak is, vagy kívánnak dolgozni azzal a tudással, amit a sok előző életen át felhalmoztunk. Én azt gondolom, óvatosan szükséges eljárni: hiábavalóan feleslegesen bolygatni a messzi múltat, ugyanakkor több kérdésre választ adhat a lélek tapasztalatainak felelevenítése, mint gondolnánk. Szerintem erősnek kell lenni az ilyesfajta szembenézéshez. (Ha valaki az olvasóim közül tud kiváló és megbízható hipnoterapeutát, szóljon ám!)

J.K. Rowling – Harry Potter-sorozat
Nos, az talán mindent elmond, hogy érettségire való tanulás helyett mellett is ezt olvastam, pedig szerettem az iskolát. Lenyűgöző történet, s spirituális útkeresőként a legjobban az fogott meg, hogy ez akár valóság is lehetne! Mi van, ha ez az igazság, csak képletesen, gyerekmesének álcázva…? Így maga a történet másodlagossá is válik: a lényeg, hogy a mugli világban láthatatlan harc folyik a varázslók között – a muglik természetesen nem tudnak erről s hibbantnak is nézik, aki ilyesmit állítana és – fenébe is – netán varázsolna is (úgy, ahogy).
Hiszem, hogy mindannyiunkban megvan a varázsló és a boszorkány, s kitartó munkával felszínre hozhatjuk a képességeinket.
(Egy barátom egyszer azt mondta, a világ valódi működését négy mű írja le tökéletesen: ez, a Star Wars, a Mátrix és a Gyűrűk ura. Ne nevessetek: a világ mágikus.)1 thought on “Kedvenc könyveim”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.