Klincs és dupla botpörgetés

A pénteki fegyveres edzéstől egy kicsit beállt a nyakam, a hátam, s meghúzódott a bal csuklóm. Na, vajon mit csináltunk? 😉

Valamiért egész héten elő-előjött kisebb, hirtelen fellépő légszomjjal küzdöttem, s a pénteki edzés előtti félórában konkrétan azon szurkoltam, hogy el ne ájuljak. Ittam kávét, ettem és aludtam rendesen, úgyhogy valószínűleg nem echte fizikai oka volt ennek az amúgy nálam nagyon ritka jelenségnek. Az edzés elején még kissé szédelegve próbáltam talpon maradni és elkerülni, hogy indokolatlanul túl közeli kapcsolatba kerüljek a talajjal.
Szerencsére Zsolt komolyan vette a bajom és igen lassan kezdődött a program. Egy kis testkeményítés és szőlőcukor-bevitel után pedig újra jól funkcionáltam. 🙂 [Note: azért szédülés ellen inkább utóbbi a bevált és biztonságos módszer, az előbbit normális esetben jobb kerülni!]

S well, nagyon menő dolgokat tanultunk, és a végén kicsit büszke is voltam, hogy ilyen helyre járhatok: életemben először ugyanis megpróbálkozhattam a klincs nevű gyöngyszemmel, valamint két rövidbot egy időben való pörgetésével is! Ahogy E. mondaná: dupla prömier.

Na de mi a klincselés?
“A klincselés vagy klincs, illetve clinch egyfajta technika a különféle küzdősportokban, például a birkózásban, a thai bokszban, a cselgáncsban, a szansouban és a szumóban. Klincs, azaz álló helyzetben történő összekapaszkodás során a küzdőfelek egymásba kapaszkodnak. A klincs célja lehet védekezés és támadás egyaránt. Az ökölvívásban az ellenféltől érkező ütések átmeneti megállítására alkalmazzák, a thai bokszban pedig effektív támadótechnika, melynek során a klincs előkészülés különféle könyökütésekhez és térddel történő rúgásokhoz. A klincs dobások, földre vitel és söprés (sweep) előtt is alkalmazható technika. Egyes szabályrendszerekben, például a K-1-ben tilos a klincselés.” (Wikipédia)

Ezt próbáltuk meg kivitelezni. Tulajdonképpen megfogod a másik nyakát két kézzel, és megpróbálod lerántani a fejét a saját hasad felé azért, hogy megtérdelhesd. Természetesen voltam Zsolttal is párban, akinek bivalyerős nyakát és kezeinek szorítását voltam hivatott “gyengíteni”. Percekre kicsit megalázva éreztem magam az elején, merthogy hagyta magát; persze utána belegondoltam, hogy először csinálva meg kell éreznem a technikát, s amúgy sem arra megy ki az egész, hogy kárt tegyünk egymásban. Ahogy pedig egy kicsit jobban ráéreztem, erősödött a szorítása. 🙂
Újra éreztem, mennyire gyenge vagyok… Hihetetlen. [Ugyanakkor a tegnapi jógaórán pedig azon lepődtem meg, hogy mennyire kidudorodnak a combizmaim, s hogy milyen erősen és stabilan meg tudom tartani a pozíciókat – szóval, azt hiszem, minden relatív.]

Igazából nem is magáért a verekedés aktusáért járok én ide, hanem ezekért a különlegesnek számító helyzetekért. Ezek valahogy másképp erősítenek, láthatatlanul, valahol mélyen. Remélhetőleg mindig békés helyen fogok élni és ezekre a tanult technikákra mindig is csupán az edzőteremben lesz szükségem…, de ad valamiféle tartást. Hogy megcsináltam, de legalábbis megpróbáltam. Zsolt szorításából persze, ha azt akarná, az életben nem törnék ki, sőt, a nyakam vagy a csuklóm törne el előbb.
Másnapra pedig jól beállt a nyakam, a hátam, s meghúzódótt a bal csuklóm; az A.-val való testkeményítés pedig kicsi foltokat hagyott az alkarjaimon.

Hogy legyen valamennyire sikerélményünk is – bár a klincseléses mókát kifejezetten élveztük, ezt szerintem mindannyiunk nevében írhatom -, rövid botot vettünk magunkhoz és elkezdtünk azzal gyakorolni. Szeretem a rövid botot: jól meg tudom fogni, könnyű, kicsi, ugyanakkor veszélyes is lehet. Sajnos a fogásom még nem az igazi – nagyon érdekes, bizonyos mozdulatoknál a gyűrűs -és kisujjammal egyszerűen képtelen vagyok ráfogni a botra. (Újra itt jön be a nyújtás és az egyéb, “legyél itt fejben”-gyakorlatok fontossága.)

Aztán, mikor megvolt az egyik pörgetés mind a két kézzel, Zsolt mondta, hogy akkor próbáljuk meg kettővel! Megmutatta, s hát… az ő kezeiben csak úgy suhantak a botok! 😀 Kétféle pörgetést is megpróbáltunk, well, a többségünknek sajnos nem sikerült, na de lesz még edzés! 🙂 Can’t wait!

Találtam egy nagyon menő videót is az egyikről, ITT lehet megtekinteni.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.