21 nap hús nélkül – beszámoló az első 9 napról

A reiki avatások után ajánlott egy úgymond tisztítókúra: 21 napig hús, koffein, csokoládé, alkohol, cigaretta nélküli lét azért, hogy a magasabb rezgésszintet szokja a fizikai test.

Rendszeres húsevőként nekem főleg a hús része az érdekes, bár a csoki hiányát viselem igazából a legnehezebben… 🙂

December 9-e óta 18-19-én ettem először húst. Ilyen sok napig még nem tartott ki a vegetáriánus énem, úgyhogy meg kell örökítenem a tapasztalatokat – magam s mások okulására a jövőben.
Le kell, hogy szögezzem: szeretek húst enni. Szeretem a sült csirkét, a kacsát, a tarját és a téli időszakban a kocsonyát sem vetem meg. Természetesen tudatában vagyok annak, hogy a manapság kapható húsok nagy részében (ha nem mindben) nem csak a legelő zöld füve és a tiszta folyók vize csoportosul, hanem hormonok és egyéb nem odaillő művi szerek nemkívánatos mennyisége is. Ezt persze más ésszel tudni, s más… érezni.

Merthogy a fő tapasztalatom, hogy mióta nem eszem húst, békésebb vagyok; nyugodtabb. Kevésbé zaklatnak fel dolgok, könnyebben átengedem a lehetséges konfliktusokat magamon: mint, mikor egy ütés közeledik, s te elegánsan, sietség nélkül áthelyezed a testsúlyod, ezzel mozdulva ki a feléd lendülő kéz elől. Múlt héten a hét hét napjából haton edzeni voltam: három erősítő jellegű edzésen és három csikung jellegűn (ebből egy jógaórán). Jól bírtam mindet, és még este 10-kor is szokatlanul sok energiám maradt. Jól aludtam (bár sajnos az arcomon még mindig nem látszik ez annyira, mint szeretném), s az életet úgy általában képes voltam könnyednek megélni. [Természetesen maga a reiki hangolás és az, hogy bizonyos döntéseknek köszönhetően arra halad az életem, amerre most jónak látom, igencsak hozzájárul az összképhez.]

Az vagy, amit megeszel: szó szerint beépül ugyanis a tápanyag, az energia a szervezetedbe. A vegetáriánusok érve sok helyen az, hogy a rosszul tartott, hormonokkal bombázott és félelemben megölt állat energiáját tesszük mi is magunkévá: így lehet, hogy a sok vörös húst evőnél talán gyakoribbak a különböző megbetegedések (pl. köszvény, rák), s hogy az érzelmi életünkre is hatással lehet (van) a kétes eredetű húsok fogyasztása – mindegy, mennyire kerek amúgy az életünk.

Az edzésekről: ugye esetemben ezek kungfu edzések, amik, személyiség ide vagy oda, megkívánnak némi általam agressziónak titulált hozzáállást – erőt, határozottságot. A múlt pénteki edzésen volt egyedül ilyen “támadó” erőt előhozó rész, mikor is pajzsot rúgtunk, s jól meg kellett küldeni, tiszta erőből. Nos, ott éreztem, hogy bár a gyakorlat megy…, de valahogy mégse. Volt benne erő, de mégse. Úgyhogy elhatároztam, hogy mivel a következő kedden harci edzés, s oda kell valamilyen kraft, fogok enni hétfőn és kedden húst. A tapasztalat: valahogy… ideges lettem, s nem tetszett a gyomromnak sem a dolog (valószínűleg nem a semmiért találták ki ezt a kúrát, ugye). Az edzések lementek, de kisebb kedvvel és… jobban kellett koncentrálnom a belső békém fenntartására.

Ezeken kívül jó gondolni még a következő megfontolandó pillérekre:

fehérjebevitel biztosítása (pl. tojás, gomba, bab, esetleg növényi fehérjeporok),
B12 vitamin (külön kapszula vagy más formátumban),
változatosság: a sok sült zöldséget és sült sajtot is lehet egy idő után kifejezetten ízetlennek találni, így előny, ha találunk egy vagy több jó vega éttermet a környéken, vagy kicsit többet gondolkodunk főzés előtt.

A véleményem összességében az, hogy mindent szabad enni, de persze a legjobb (lenne), ha az a minden organikus, úgymond “méregmentes” környezetből származna: egy jól tartott kiscsirke (hús, tojás), egy nagy legelőn felnövő boci (tejtermékek) és örömmel gondozott kert (zöldség-gyümölcs) lenne az élelmünk forrása.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.