Tanítás: az igazságról

Nagy harc meglátni magunkat, s még nagyobb harc a tükröt egészben, törés nélkül hagyni.

Az igazság tanításához hozzátartozik, hogy magunkat is meg tudjuk szemlélni. Ilyenkor tett nélkül, hosszan bámulhatunk a magunk szemébe – ahogy a magyar nyelv is mondja: szem-be-sül-hetünk a látvánnyal (a tettekkel, érzésekkel). Sokszor – főként ha el akarunk kerülni valamit – a tény, hogy akár a fizikai két szemünkkel, akár a harmadik szemünkkel látjuk, valóban beleSÜLhet, beleéghet a lélekbe. Üt. Gyaláz. Belülről bont le. Meg -s felemészt.

Nagy bátorság a tükröt fenn hagyni és jöttünkben-keltünkben belepillantani. Már előre tudni, mit látunk majd. S először mérgesnek lenni, s aztán gyűlölni. Végül lépni.
A lélek harcol és küzdeni akar: aki erősebb, az él túl. Aki alkalmazkodó, az még tovább él túl, mert az erős végülis megtörik; beletörik az erőbe. Rugalmasan légy erős hát.

Bölcsességre tehet szert, aki hagyja kinyitni a szemeit, mégha olykor az egyetlen, mit kaphat is: tőrdöfés. Az igazság fáj, az igazság kegyetlen. Ugyanakkor mégiscsak az igazság az út. Gyengének lenni az út néha. Mert a gyengeség beismerése azt jelenti, hogy készen állunk megerősödni is. A beismerés egy erő, egy belső erő.

Az emberek lelkébe úgy karcolod magad, hogy jellemed van; s vízként létezel: finoman, de határozottan. A víz kivájja útját, életet ad. Hiánya csak akkor baj, ha van.
A szeretetet kikönyörögni lehetetlenség: lecserélnek. Szeretet akkor adatik, ha bele tudsz nézni a tükörbe, és örvendesz annak, amit ott látsz, legyen bármilyen kicsinyes és amúgy jelentéktelen is a dolog. Akkor élsz, ha a szemed csillog, ha árad benne az élet. Ez a boldogság. Törekvés, de nem a cél.

Légy hát igaz s hű. Teremteni magad: előhívni azt, amiért jöttél s amiért vagy. Bátorság s erő sírni keservesen. Bátorság s erő belenézni a saját szívedbe…, majd megFOGalmazni, megmutatni is. Mert darabokra téphetik, mert karddal szabdalhatják. Mindegy: a sebeket arannyal kezelik s a tartásuk szilárdabbá lehet, mint előtte.

Ha hagyjuk.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.