A mosdóban

Pisiszünet.

Egy régi tanárom mondta mindig, hogy “szorongatott helyzetben nem lehet teljesíteni” – így ő mindig mindenkit kiengedett a mosdóba, ha menni kellett.
Egy barátom a fürdőszobát gyerekkorában egyfajta menekülési lehetőségként használta az őt örökké szem előtt tartó és foglalkoztató anyukája elől.
Én a nehezebbnek vélt edzéseim előtt legalább háromszor vagyok képes elmenni vécére egy órán belül akkor is, ha tulajdonképpen nem is kell.

Ha valami nagyobb dologra készülünk – legyen az egy olyan gyakorlat, amikor a hasunkon sétálnak, vagy legyen az egy szimpla prezentáció -, megindul az adrenalintermelés és ezzel együtt a test felkészül “a nagy dobásra”: kiüríti, ami felesleges. Az a pár perc, amit pedig a mosdóban pisilés ürügyén eltölthetünk, nos, kincset ér.

Mert szünetet kapunk: egy kis időt, hogy tisztázzuk magunkban, mire is készülünk, s hogy – igenis – menni fog. Lelassul a zihálásunk, a szívverésünk is: a pisilés a jelenben tart, de legalábbis elvonja a figyelmünket az előttünk álló megpróbáltatásról. Megnézhetjük ilyenkor a vécéfülke feliratait, elmélázhatunk azon, mennyibe kerülhetett a drága, rikító színű csempe, s hogy vajon mi is szeretnénk-e hasonlót a saját lakásunkba. Elcsodálkozhatunk a berendezés ízlésességén (vagy épp az ellenkezőjén), s fogadalmaink sorát gyarapíthatjuk egy “nekem is ilyen lesz egyszer/nekem sosem lesz ilyen” tartalmúval. Beleszagolhatunk a levegőbe, hallgatózhatunk, megkereshetjük a vécépapírt. Kézmosás után még egyszer megigazíthatjuk a hajunkat, belemosolyoghatunk a tükörbe biztatásképp. Dicsérhetjük a szappant (ha van), molyolhatunk a kéztörlővel.

Pisiléskor nem zargat senki: képesek türelmesen kivárni, míg végzünk. A kézmosás utáni pillanatban csak mi vagyunk.
Még egy lélegzet: mehet. Jó lesz.
Megszűnik az összes kifogás.

A mosdóajtót pedig világsztárokhoz és boxbajnokokhoz méltó eleganciával és erővel tárjuk ki: ragyogunk.2 thoughts on “A mosdóban”

  • TF-es tanulmányaim során az élettan tanárunk (aki mellesleg sportorvos és a testépítők edzője is) szájából hangzott el a következő örökzöld:
    “A pisilés a legjobb dolog a világon! Tudják miért? Mert pisilni mindenki szeret…” XD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.