(D)Animal flow®️

Avagy egy kemény hét utáni felüdülés.

Az elmúlt egy hónap a sz*rlapátolás jegyében telt, s mivel még olyan ürülék is rám került, ami máshoz tartozik, kicsit elegem lett a dologból és… kapóra jött, hogy “véletlenül” lett még egy vidámnak ígérkező Animal flow®️-óra Dani jóvoltából (LINK).

A rendszerről már egy nyári posztomban értekeztem egy cseppet, ellenben most, három bemutató órai részvétellel a hátam mögött már hitelesebben tudok lelkendezni. Ugyanis: ez egy nehéz rendszer, tele kihívással és tele sok olyan terheléssel, amik közül sok nekem még/már nem megy, de amiket egy egészségesen erős embernek jó lenne tudnia megcsinálni.

Az óra eleje mindig mese habbal: Dani bemutatkozik és mesél egy kicsit a rendszerről, s néha a tanulmányairól is (jelenleg ő az egyetlen Magyarországon, aki ezzel foglalkozik).
Aztán annak rendje és módja szerint bemelegítés: egész test átmozgatása (szerintem kissé sietősen, de én szeretek elidőzni a melegítéses gyakorlatokon, meg a végén a nyújtáson is, így ezek nekem mindig kevés ideig tartanak…). Ami itt is és a már említett TRX-es edzésen is nagyon tetszik és számomra új: a csuklóízületek minden irányba való átmozgatása és minimális terhelése, felkészítendő magára az edzésre (pl. kungfun ilyesmi sosem volt sajnos). Nyár óta nem csináltam annyira sokszor ezt a gyakorlatsort a csuklóra, de érezhetően jobb minden edzés, ami előtt ez megtörténik.

Ezután Dani bemutat pár alapmozgást, azokban való haladást: ma a beast, a loaded beast, a rák, a leopárd, a medve és a krokodil volt terítéken; na meg az átkötő fordulások. Míg a legelső edzésen azzal küzdöttem, hogy meglegyen, épp melyik lábat és kezet kell egyszerre elemelni anélkül, hogy felborulnék, a main azt csodáltam, hogy mennyire egy precízen összerakott mozdulatsor akár csak a rák mozgása…! A szokásos általános iskolás rákban haladás gyakorlat, csak itt figyelni kell, hogy az ellenkező kezet és lábat emeld egyszerre (!), s hogy a kéz -és lábfej hogyan ér földet.
Ha pedig jobban belemélyedünk, egészen hasonlíthat is az adott mozdulatsor a róla elnevezett állatra. Átlényegül egy pillanatra – egészen csodás (nem, nem ittunk az óra elején sem ;))… Egy-egy másodpercre egészen át tudtam érezni, Danit miért fogta meg ez a rendszer s miért képes ennyire belemélyedni.

Az óra vége felé a megtanult (khm…:)) dolgokat megpróbáltuk összerakni egy flow-ba, azaz úgy, hogy a mozdulatok egymásból következzenek. (Dani találóan megjegyezte: “legalább valahogy úgy próbáljátok, hogy a három állatforma különbözzön egymástól…” :D)
Egy lány mutatott rá találóan, s felkattintott egy kis villanyt a fejemben az óra után: ez az egész tulajdonképpen egy szinte a végtelenségig variálható koreográfia, azaz… TÁNC. 🙂 (Vicces, hogy az élet kissé afelé terel, amivel anno kezdtem: gimnasztika, torna [saját testsúlyos edzések] és a jóga s pár Animal flow®️-s óra által: tánc…! Végül senki sem kerülheti el a sorsát, ugye.)

Az óra végén egy kevéske nyújtásra is sort került – s szerencsére az egészbe annyira sikerült belelazulnom, hogy legszívesebben maradtam volna még ott nyújtani egy fél-egy órát.
Jól esett az egész: Dani vitathatatlanul humoros és okos személye, a laza vicces hangulat, s hogy az egész csoport társasággá tud és tudott minden egyes alkalommal alakulni anélkül, hogy ezt külön szervezni kellett volna.

Ellenjavallatok számomra: szerencsére most a térdem a helyszínen nem jelzett, viszont utána 1-2 órával már éreztem, hogy történt valami… Évi csütörtöki edzésétől úgy be van állva a fenekem, hogy csak na – lehet, ezért nem jött elő az Animal-es mélyguggolásra emlékeztető gyakorlatoknál a fájdalom, csak jóval utána. Még tapasztalgatom, milyen mozdulatra hogy reagál – egyelőre a lényeg az, hogy erős izommunkára nem fáj, csak “húzásra” – mélyguggolás, lépcsőn lefelé menés, bizonyos nyújtások vagy nyújtott pozíciók -, s arra sem mindig.

Jegyzet: a borítókép Nagy Dániel tulajdona.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.