Animal Flow®️-cikk

Hát ez állati!

Jegyzet: az alábbi cikk elvileg egy újságban is meg fog jelenni, talán némi változtatással, ha úgy gondolják. Ha igen, ide írom a linket majd. 🙂

Mondják, hogy az ember a majomtól származik

Az állatok kiválóan belesimulnak környezetükbe s minden rezdülésüknek jelentősége van: precíz mozdulatok, tökéletes egyensúlyérzék, néhol pedig hangtalan surranás a magas fűben.

Az ember elválaszthatatlan a természettől, s ösztönös részünk is sok hasonlóságot mutat az állatvilággal. Nálunk is fellelhető az utánzás, mint tanulási forma: megnézem, megértem, hogy a másik hogyan csinálja, majd én is megpróbálom. A legalapvetőbb tudásforrás pedig: ami körülvesz, s hasonló hozzánk.
Nem véletlenül használ több ősi mozgásrendszer “állat formákat”: a kínai kung fu-tól kezdve az indiai jógán át egészen a modern rendszerekig (pl. VAHVA fitness/Finnország). Még a szikla-, vagy annak teremben végzett megfelelőjét, a falmászást is egy lapon említhetjük a természetes mozgásokkal – csupán ott vertikálisan nyújtózunk és kapaszkodunk horizontális helyett.

Mike, fű nélkül

Nos, az Animal Flow®️-órákon a magas aljnövényzet ugyan hiányzik, de az erő és egyensúly minden mozdulatban tettenérhető.
Magát a rendszert egy Mike Fitch nevű amerikai fitnessz instruktor alkotta meg, kombinálva eddigi, mintegy 18 évnyi sportolói és edző tapasztalatát a saját testsúlyos és erőedzések területén. A Global Bodyweight Training (saját testsúllyal végezhető edzésrendszerek) alapítójaként többféle programot fejlesztett ki, köztük az Animal Flow®️-t is. Filozófiája, hogy a mozgás mindenkinek való és bárki magas szintű tudásra tehet szert a programok követésével és fokozatos, folyamatos gyakorlással. Rendszerei, így az Animal Flow®️ is többféle módszer egybeolvasztásával született: felismerhetőek benne a klasszikus saját testsúlyos edzésből ismert elemek, jóga ászanák (dinamikus és módosított) változatai, gimnasztika-gyakorlatok, capoeira-hoz és break-tánchoz hasonló átfordulások és irányváltások.
Különlegességét még az adja, hogy az egyes állatformák egymásba is illeszthetők, s az átkötésekkel egy majdnem végtelen “flow”, azaz egybefüggő mozdulatok sora, áramlás hozható létre, mely az állóképességtől függően nehezíthető.

Dani és az Animal Flow®️

Nagy Dániel a Testnevelési Egyetemen végzett mint testnevelő tanár, szakterülete edzőként pedig a funkcionális edzések. Hihetetlenül szimpatikussá közvetlen, barátságos stílusa és folyamatos tudásvágya teszi: így fedezte fel majdnem egy éve az Animal Flow®️-t is.
– Először csak videókról kezdtem gyakorolni az Animal Flow®️ mozdulatait, és annyira megtetszett a komplex, szinte a végtelenségig variálható gyakorlatsor, hogy ezt muszáj volt rendesen megtanulnom – mondja. Így jutott el először Londonba, majd Varsóba idén év elején, s dolgozott a magas szintű Level 1, majd Level 2 vizsga teljesítésén. – Hajtott a lelkesedés: kívülről könnyűnek tűnnek a mozdulatok, ám ha valaki elkezd gyakorolni, hamar rájöhet, hogy itt nem csak az erejének, hanem ritmusérzékének, hajlékonyságának és az ízületeinek, inainak is nagy szerepet kell szánni.

Bemutató edzések, tábor, kezdő csoport

A Margitsziget egyik rétje kiváló helyszínt biztosított a nyári bemutató edzésekhez, melyeket Dániel a rendszer megismertetése, és az őszi kezdő csoport népszerűsítése miatt kezdett szervezni. Egy-egy vasárnap délelőtti edzésen átlagosan 15-20 fő körül mozgott a létszám, s Dani jókedve, humora és lelkesedése hamar átragadt a résztvevőkre is. Az általános bemelegítést az ízületek átmozgatása követte, külön hangsúlyt helyezve a csuklóra – az Animal Flow®️-ban ugyanis rengeteget használják a térdelőtámasz helyzetet kiindulásként. A vállalkozó kedvűek megtanulták, hogy az egyensúlyért meg kell dolgozni: a “crab” (rák) és a “beast” (szörny) nevű forma ugyanis talajhoz közeli masszív testtartást, az ezekben való haladás magas testtudatot kíván. Az egyik edzésen még a krokodil formában való haladást is kipróbálhatták: Dani szerint ez a legnehezebb állati mozgás, melyben rendkívül laposan, a földhöz olyan közel kell(ene) haladni, hogy a lábszár szinte súrolja a talajt. Már magát a kiinduló helyzetet is igen nehéz megtartani, nemhogy azt a flow-ba zökkenőmentesen beépíteni…!
Augusztus közepén a Barakk Fitness Klub edzőtáborában mélyíthették Animal Flow®️-tudásukat az ott összegyűltek. A tábor nagy siker volt, Dani azóta is sok megkeresést kap azt illetően, hol és mikor tanulható ez az új mozgásforma.
Az első magyarországi kezdő csoport pedig annak rendje és módja szerint el is indult – októberben, a Crossfit Grundon, heti két edzéssel.
– A mozgások helyigénye miatt a a létszám 8 fő lett, s ennyien tökéletesen el is férünk – mondja az edző. – A tematikus edzések során hétről-hétre tanuljuk meg az alapokat, míg el nem jutunk odáig, hogy a pontosan kivitelezett elemeket fennakadás nélkül össze is tudjuk kötni. Ekkor jön létre egy olyan áramló mozgás, melybe igen könnyű belefeledkezni. Az órákat alapos ízületi átmozgatással kezdjük, és rövid, célzott nyújtással, majd relaxációval zárjuk.

A legvidámabb csoport és további tervek

Az első csoport összetétele vegyes, egyet leszámítva: mindenki hosszabb-rövidebb sportmúlttal rendelkezik: van, aki crossfit-re és focizni jár, vagy épp harcművészetet gyakorolt évekig. A fő motiváció az újdonság keresése, a “flow” élmény és az állati mozgások tanulása, mely – legalábbis itthon – kevésbé elterjedt (még).
– Több, mint 10 év jógagyakorlás és -oktatás után kezdtem új mozgásformákat keresni, amelyek hasonló módon, de más megközelítésben használják az általam ismert mozdulatokat; amelyekből meríthetek, amik új perspektívákat adnak. Olyan mozgásrendszert kerestem, ahol az erő, a mobilitás és stabilitás egyensúlyban van. Az Animal Flow®️ erőssé tesz és kihívások elé állít, közben meghagyva és támogatva a hajlékonyságot. Kimozdít a megszokottból és egészen új, váratlan irányokat mutat – véli az egyik tanítvány.
– Az Animal Flow®️-val először úgy 7-8 éve találkoztam, és egyből beleszerettem. Mindig is vonzottak a talajközeli, nehéz tartásos elemekből álló mozgásformák. Több évig kortárs táncoltam, s kipróbáltam magam a kontakt improvizáció és a Butoh tánc világában, majd a Street workout kapott nagyobb szerepet az életemben. Valahol viszont mindig húzott vissza a szívem a táncban megélt “flow” élményhez…!
Daninak gyönyörű mozgása van, élmény nézni, ahogy gyakorol! Nagyon szeretem, hogy a jóga testi-lelki-szellemi rendszerében is otthon van, s így az egész testet és a mozgást holisztikusabb szemlélettel közelíti meg. Engem a tanulás éltet, s szeretném a mozgáskultúrámat folyamatosan fejleszteni. Ebben az edzésformában a koncentráció szintén elengedhetetlen – az elménk lecsillapodik és önmagunk felé kell, hogy forduljunk egy kicsit. Talán ez a legnehezebb számomra: a mozgásban megélhető katarzisélményig való eljutás – nehéz talajközeli izommunka, légézsközpontú mozgás és lecsendesedés által – mondja egy másik lány.

S a továbbiak? Dani számol még további kezdő csoportok indításával, edzőtáborral, s egy decemberi eleji, varsói szemináriumon is részt vesz tudása mélyítésének érdekében.
Az edzéseket és főleg Nagy Dani mozgását figyelve pedig észrevétlenül tanúi lehetünk egy-egy pillanatra egyfajta átlényegülésnek is: az adott állatformát bemutatva a mozgása mögött meg-megjelenik maga az állat, melyet imitál.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.