December

Az év legnehezebb hónapja.

A decemberekben a legjobban az estéket szeretem. Ilyenkor el lehet használni a rengeteg gyertyát, amit év közben gyűjtöttem, s a karácsonyi égősor csodásan, lágyan világít a szobában, intim hangulatot kölcsönözve az egész időszaknak bármilyen kedv is legyen épp.
Szeretem a nagy hótakarót, a koraesti órákat és az alig világos reggeleket. Szeretem, hogy nyugalmat áraszt a táj s a nem-haladás látszatát keltve épül újjá s kerít magának erőt a természet a tavaszhoz.
Szeretem, ha ilyenkor van kit szeretni és ölelni, és elutazni hozzá, az ő világába – szeretek ilyenkor elmenekülni a saját decembereim emlékéből.
Szeretem elfelejteni azt a magány-érzést, melyet semmilyen munka nem képes feledtetni. Azt is elfelejteni, hogy szakítottak velem karácsony másnapján vagy mondták azt, hogy én nem érdemlek karácsonyi ajándékot.
Inkább pedig emlékezem arra – de csak távolról most már -, hogy mentünk karácsony napján egyszer falat mászni vagy hogy milyen volt jó szívvel adni igazi ajándékot.

*******

Az az igazság, hogy küzdök: amennyire sikerült legalább munkában könnyűvé tennem az életem, szeptember óta annyira mutatta meg magát az összes többi elakadásom és tett fel kérdéseket az élet.

Elsősorban azt kérdezi: ez biztos jó neked? Nem másnak, hanem neked kizárólag.

Elkövettem az elmúlt fél évben azt a hibát, hogy nagyon kifelé néztem és pánikot keltve magamban figyeltem, ahogy mások valószerűtlenül találják meg a párjukat és lépkednek előre a karrierjükben. Míg én…? Én meg meg voltam ijedve attól, hogy “soha senki nem fog szeretni többé”, és hogy én sem leszek képes szeretni, bármennyire is vágyom rá. Elvesztettem a kapcsolatot az istennel és bár egyre tisztul a kép a sorsomat illetően, mégsem találom a cselekvőképességem egy ideje.

Mássá leszek, szinte folyamatosan: lehullanak a lepleim és akarok is foglalkozni az erőkkel, melyek bénítóan fognak vissza. Sokminden világossá lett. A tavalyi reiki avatás óta két karácsonyt töltöttem otthon és az évtizedek óta őrizgetett leveleket, naplókat, emlékeket szinte teljesen ki tudtam dobni. Csak így – erőlködés nélkül. Némelyik napló erőteljes energiával volt teli, azokat elégettettem a szüleimmel.
Használtam a reikit otthon is és – elkezdte tenni a dolgát a tisztító energia ott is. Nem könnyű, de szükséges. Megmutatkozik mindenhol az igazság s ha nem vesszük észre, a bőrünk alá is beférkőzik és onnan mutogat!

Kerülget egy mély depresszív állapot is.
Szinte elviselhetetlen a magányom jó ideje – azt hiszem, mindenki életében vannak ilyen időszakok és ha szerencsések az emberek, melléjük szegődik valaki más elviselni a fájdalmat, melyet az önmagunkkal élés jelent. Amikor egyszerre érezzük át, hogy mely döntéseink miatt vagyunk épp ott, ahol s olyanok, amilyenek.
Ugyanakkor nem biztos, hogy az a jó, ha meg tudjuk osztani másokkal a bajunkat… Az megkönnyíti a dolgunkat és azt hihetjük, más nincs is az egésznek olyan nagy súlya. Én általában szeretek megdolgozni az eredményeimért (sajnos a rosszakért is – ez irónia), és a legtöbbször tudom, mit miért csinálok (még a tudattalan működéseket is felismerem, habár változtatni rajtuk még mindig nehéz). Akinek valaki más pedig folyamatosan tükröt tart és a saját elképzeléseit duruzsolja a fülébe, hát sokkal lassabban juthat el odáig, hogy minden könnye közepette le tudjon ülni akár a következő hetet is megtervezni.

Legalábbis ez az én tapasztalatom – s a szemfülesek észrevehetik, hogy sok korábbi kérdésre már meg is adtam a saját válaszomat. Ezen beidegződéseken dolgozom jelenleg is: olyasmit vizualizálok, amit sosem tapasztalhattam meg teljes valójában, de nagyon szeretnék. S ennek kevés valódi köze van a pénzhez vagy a napi tevékenységekhez.

Időről-időre pedig segítenek barátok beszélgetéssel, kérdésekkel vagy csak azzal, hogy meghallgatnak (vagy épp azzal, hogy nem). Köszönet ezért.

Megoldást pedig nem tudok írni – de nem azért, mert nincs…!

Még nem jött el az ideje.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.